Berlini hétvége

A Német Tanszék által szervezett tíznapos DAAD-tanulmányút utolsó állomása a német főváros, Berlin volt.

 A május 8-ai egyetemlátogatást, belvárosi városnézést és esti színházlátogatást követően a hétvégét teljes egészében Berlin megismerésének szenteltük. Egy kis válogatás mindabból, amit a berlini hétvégén láttunk:

 

1.Alexander tér – az egykori Kelet-Berlin központja, ma fontos közlekedési csomópont Berlin szívében. Az „Alex” egyik nevezetessége az Uránia világóra.

1 Weltzeituhr

 

2.Berlini Dóm. A Múzeumszigeten elterülő dóm Németország egyik legnagyobb evangélikus temploma és Berlin legnagyobb temploma. 1905-ben épült olasz reneszánsz, valamint barokk stílusban.

2 Berliner Dom

 

3.Berlini TV-torony. Az Alexander tér szomszédságában található Németország legmagasabb építménye, a berlini TV-torony, amely 1969. október 3-án készült el.

3 Fernsehturm

 

4.Brandenburgi kapu. Berlin egyik legfőbb nevezetessége, a Párizsi téren található, az Unter den Linden sugárút nyugati végén. A 18. szászad végén épült, és előtte húzódott az NDK és a Nyugat-Berlin közötti fal. A rendszerváltás óta Németország újraegyesülésének szimbóluma.

4 Brandenburger Tor

 

5.NDK-múzeum – Berlin interaktív múzeuma. A múzeumban az NDK-beli élet minden aspektusa megjelenik. Arra a kis időre, ameddig az ember ott tartózkodik, időutazáson vesz részt, és belecsöppen az NDK mindennapjaiba. Kézzel fogható emlékeket láthatunk itt az NDK-beli élet számos aspektusáról. Így volt lehetséges az is, hogy ruhásszekrényben turkálhattunk, megnézhettük, hogy milyen pártruhát hordtunk volna, milyen zenét hallgattunk volna kikapcsolódásként, milyen tánclépéseket tudtunk volna, és milyen ételeket fogyaszthattunk volna. Azt is láthattuk, hogyan volt berendezve az NDK-ban egy nappali vagy egy konyha. A hétköznapi élet, szórakozás és ruházkodás mellett más témák is megjelentek, mint pl. politika, ipar, környezetszennyezés, munkapiac, egészségügy, katonaság.

5 Ddr Museum

 

6.Berlini Fal Emlékhely. Ez Németország kettészakadásának központi emlékhelye. Az 1,4 km hosszú szabadtéri emlékhely a Bernauer utcai határvonal mentén található és területén többek között megtekinthető a berlini fal egy eredeti állapotban megmaradt, 70 m hosszúságú része. Az emlékhelyhez egy szabadtéri kiállítás, egy látogató központ, valamint egy dokumentációs központ tartozik, amely egy állandó kiállítással is rendelkezik. Látogatásunk során megnéztünk egy filmet a berlini fal történetéről, azt követően pedig idegenvezetés keretében megtekintettük a szabadtéri kiállítást.

6 Gedenkstätte Berliner Mauer

 

7.Holokauszt Emlékhely. Európa Meggyilkolt Zsidóinak Emlékhelye a Brandenburgi kapu és a Potsdami tér között helyezkedik el. 2711 szürkés-fekete betontömbből áll, és egy jelképes sírkertre emlékeztet. Az emlékhelyen, amelyet 2005. május 10-én nyitottak meg, föld alatti információs központ is működik.

7 Holocaust Mahnmal

 

8.Hackesche udvarok. Németország legnagyobb belső udvar komplexuma, nyolc belső udvart foglal magába. Az épületegyüttes 1906-ban készült el, és a kezdetektől fogva több funkcióval rendelkezett: az első belső udvar épületei kulturális intézményeknek adtak helyet, a második és harmadik belső udvar épületei kereskedelmi célt szolgáltak, a többi belső udvart bérlakások szegélyezték.

8 Hackesche Höfe

 

9.Berlini zsidó negyed: a Hackesche udvarok szomszédságában terül el. Központja az Oranienburger utcai Új Zsinagóga. A városrész különlegességei a zsidó kulturális intézmények és a kóser boltok. Itt található a Moses Mendelssohn Zsidó Gimnázium, valamint a Régi zsidó temető, ahol Moses Mendelssohn is nyugszik. A zsidó negyedben Dr. Wolfgang Sand berlini idegenvezető kalauzolt minket.

9 Jüdisches Viertel

 

10.Kreuzberg. Multikulturális negyed számos török nemzetiségű lakossal, amelynek múltját és jelenét berlini tanár házaspár segítségével fedezhettünk fel.

10 Kreuzberg

11.Kurfürstendamm. Berlin nyugati részén található sugárút, amely korábban korzó volt, ma pedig világhírű bevásárló utca. A rendszerváltás előtt Nyugat-Berlin központja volt. A Ku’damm keleti végén található a Vilmos Császár Emléktemplom, amely 1900-ban épült. A templom a második világháború során bombatalálatot kapott. Egyik tornya átvészelte a háborút és múzeumként, valamint háborús emlékhelyként szolgál.

11 Kurfürstendamm

12.Múzeumsziget. Világhírű múzeum-komplexum Berlin szívében, a Spree-szigeten. 1999 óta az UNESCO-világörökség részét képezi. A múzeumsziget épületegyüttesét a következő múzeumok alkotják: Régi Múzeum, Új Múzeum, Régi Nemzeti Galéria, Bode Múzeum és Pergamon Múzeum, amelyben a világhírű Pergamon-oltár is megtekinthető.

12 Museumsinsel

13.Oberbaum híd és East Side Gallery. A híres Oberbaum híd – Berlin egyik legszebb hídja – a Friedrichshain és Kreuzberg városrészt köti össze. A híd és a Keleti pályaudvar között található az East Side Gallery. 1990-ben több mint száz, különböző nemzetiségű művész arra vállalkozott, hogy graffitiket fest a berlini fal 1,3 km hosszúságú darabjára. Ezzel létrejött Európa leghosszabb szabadtéri galériára.

13 East Side Gallery

13 Oberbaumbrücke

14.Reichstag épülete. 1990 óta a Német Szövetségi Parlament székhelye. Az épület a 19. század végén épült, miután Berlin 1871-től kezdve birodalmi fővárosi rangra emelkedett. A Reichstag üvegkupolájában tett látogatásunk során érdekes információkat tudhattunk meg az épület történetéről és a német törvényhozás működéséről. Emellett gyönyörköd­hettünk a Berlinre táruló nagyszerű kilátásban is.

14 Reichstagsgebäude

15.Unter den Linden. A Reichstag üvegkupolából remek kilátás nyílt többek között az Unter den Linden sugárútra, amely összeköti a Brandenburgi kaput a Kastély híddal és a Berlini Dómmal. A történelmi jelentőségű sugárutat impozáns épületek szegélyezik, amelyek Németország és Berlin központi jelentőségű intézményeinek adnak otthont. Itt található többek között a Német Állami Könyvtár, a Humboldt Egyetem főépülete, valamint az Állami Operaház.

15 Unter den Linden

 

A berlini hétvége és a tanulmányút során felejthetetlen élményekben volt részünk.

16 csoportkép

 

forrás: nemetszak.partium.ro