Hallgatói beszámoló a németországi szakmai kirándulásról - Merseburg

Május 2-a: Lipcse, Merseburg, Halle

Kirándulásunk első napját a Lipcsei Egyetem „Campus Könyvtárában” kezdtük, ahol az egyik kedves alkalmazott vezetésével megtekintettük a könyvtár minden részlegét. Az Egyetemi Könyvtár e része az Augustus téren helyezkedik el és különlegessége, hogy a nap 24 órájában látogatható. Szakoknak megfelelően több részre van felosztva, emellett a látogatóknak jól felszerelt és kényelemes olvasótermek, ingyenes internet hozzáférés, gyors és egyszerű kölcsönzés, illetve két vagy több személyes dolgozó szobák teszik lehetővé az eredményes tanulást és kutatást. 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap második felében Merseburgba látogattunk. A város Németország Szász-Anhalt tartományának déli részén helyezkedik el, a Saale folyó mentén. Merseburg az ország egyik legrégebbi városa, melyet a 10. században alapítottak. A város egyik legkiemelkedőbb nevezetessége a Szent Johannes és Szent Laurentius Dóm, amely évszázadokon át a merseburgi püspökség központja volt. A dóm egyik különlegessége a kalitkában őrzött holló, melynek története egy úgynevezett holló-mondára vezethető vissza. A monda szerint, Thilo von Trotha püspök egy arany pecsétgyűrűt őrzött, amelyet azonban egy szép reggelen elvesztett. Haragjában hű szolgáját gyanúsította meg, aki azonban hiába bizonygatta ártatlanságát, mégis kivégezték. Az arany pecsétgyűrűt végül egy holló fészkében találták meg. Mindezek után a püspök úgy döntött, hogy új címert készíttet, rajta a hollóval, csőrében pedig az aranygyűrűvel. Napjainkban egy hasonló holló látható a Merseburgi Dóm udvarán, bizonyítva a monda igaz voltát. 

3

Folytatva napunkat késő délután Halle városát tekintettük meg, amely Szász-Anhalt tartomány legnagyobb városa. Halle ugyancsak a tartomány déli részén helyezkedik el, a Saale folyó partján. Városnéző sétánkat a piactéren kezdtük, ahol megtekinthettük az 1529-45 között épült négytornyú Mária-templomot, a Händel-szobrot és az egyedül álló tornyot (Roter Turm) egy Roland-szoborral. A piactéri Mária- templom és a torony együttesen képezi az „öt torony” jelképét. Mindezek mellett számos más látnivalók is csalogatják a turistákat Halléba. Ezek között megemlíthetjük a Giebichenstein-kastélyt, a Móric-várat, amelyet a magdeburgi püspökök székhelyévé avattak, illetve kiemelkedő látnivaló még az Opera-ház, a városi színház és a Händel-ház is.

5

7

forrás: nemetszak.partium.ro