Hallgatói beszámoló a szakmai kirándulásról 3. - Lipcse

Május 4-e: Lipcse

Kulturális eseményekben gazdag napunk volt. Reggel érdekfeszítő és információdús beszélgetésen vehettünk részt a Lipcsei Egyetemen. A konzultációt Dr. Ilse Nagelschmidt professzor asszony vezette, aki feminista irodalmat tanít a Germanisztikai Intézetben. Ő feltárta számunkra mind az egyetem, mind a város történelmi hátterét, illetve általános betekintést kaphattunk az egyetem felépítésébe és működésébe.

Dsc09375Dsc09381

 

 

 

 

 

Ezt követően Stephan Krause, a GWZO kutatóintézet munkatársa, átkísért minket az Albertina Egyetemi Könyvtár épületébe, ahol elmondta nekünk a könyvtár létrejöttének történetét, megtekinthettük az olvasótermeket, valamint a könyvgyűjteményt. A Szövetségi Közigazgatási Bíróság impozáns épületét is megmutatta nekünk Krause úr, így megtudhattunk ennek történelmi fontosságát Lipcsében.

Dsc09389Dsc09393

 

 

 

 

 

Dsc09387

 

 

 

 

 

 

 

A délután folyamán interaktív feladatunk volt, éspedig Lipcse nevezetességeinek rövid bemutatása, ami csoportonként zajlott. Szórakoztató feladat volt ez, ugyanakkor hasznos is, mivel olyan épületeket csodálhattunk meg és hallhattunk róluk bemutatót, mint a Thomaskirche, ahol J. S. Bach tevékenykedett, Nikolaikirche, a német rendszerváltás egyik legfontosabb helyszíne, a régi városháza, valamint J. W. Goethe szobra és a híres író tevékenysége Lipcsében.

Dsc09423

Dsc09435

 

 

 

 

Dsc09427

 

 

 

 

 

A város fő nevezetességeinek megtekintése után meglátogattuk az egykori kelet-németországi Államvédelmi Hatóságnak, a Staatssicherheitsdienst-nek a múzeumát. Ez különösen érdekes volt, mivel a diktatúra alatt Románia lakosságának életében is állandóan jelen volt a Securitate. Párhuzamba vonva a román és a német szervezetet, számos hasonlóságot és különbséget találtunk a kettő között.

Ez a nap azért is vált maradandó élménnyé számunkra, mert ekkor láthattunk legtöbbet Lipcséből, jobban megismertük a város történelmét és kulturális jelentőségét.

Dsc09445

 

forrás: nemetszak.partium.ro