Negyedik nap Lipcsében 4.

Május 5-e, Lipcse

Kedd volt az utolsó nap Lipcsében. Délelőtt meglátogattuk a lipcsei Német Nemzeti Könyvtárat. Rengeteg hasznos információval gazdagodtunk. A könyvtár feladatai közé tartozik a német nyelvterület írott, képes és zenés műveinek összegyűjtése 1913 óta. A lipcsei székhelyű könyvtárhoz tartozik a Német Könyv- és Iratmúzeum. Mint dokumentációs és kiállítási központ helyet szentel gyűjteményeknek, iratok megőrzésének, bizonyítványok, könyvek hasznosításának és bemutatásának. 2010 végétől a Német Zenei Levéltár is a könyvtárhoz tartozik. Összességében a könyvtár 27,8 millió médiaegységet tartalmaz. A gyűjtemény a következő médiaegységekből áll: könyvek, újságok, elektronikus publikációk, kártyák, kották, hanghordozók és internetes publikációk.

Dsc09531

Dsc09549

Miután megtekintettük a könyvtárat, részt vettünk a Német Könyv- és Iratmúzeum Franz Kafka kiállításán. Ezt követően ellátogattunk a Népek Csatája Emlékműhöz. A közel 100 méter magas épület a Lipcse melletti 1813-as napoleoni csatának állít emléket. Az emlékműről csodás látvány tárul a városra.

Dsc09595

Délután a Lipcsei Egyetem Kelet-Közép-Európa Történelmének és Kultúrájának Bölcsészettudományi Centruma (GWZO) meghívására, a GWZO Kelet-európai kulturális ikonok kutatócsoportjával közösen projektszemináriumon vettünk részt. A szeminárium keretében csoportos előadást tartottunk Román és magyar kulturális ikonok témakörben. Különböző hazánkra jellemző témákat dolgoztunk fel, mint például: Erdély, erdélyi szászok, Drakula és Szent László.

Dsc09599

Dsc09601Dsc09602

 

forrás: nemetszak.partium.ro